V sobotu 4. 6. 2016 proběhl v příjemných prostorách kongresového centra Ústavu molekulární genetiky AV ČR v Praze v pořadí již 9. výroční kongres České akademie dentální estetiky (ČADE). Tématem bylo „Estetické řešení ageneze a ztráty zubu úrazem“. I s ohledem na dva vynikající přednášející se přednášky nesly v duchu interdisciplinární spolupráce.

Oba přednášející byli ortodontisté. Jako první vystoupil MUDr. Ivo Marek, Ph.D., (ČR) a svým příspěvkem poukázal na nelehkou práci při řešení mnohočetných agenezí. Pěknými kazuistikami demonstroval potřebu komplexní přípravy a mezioborovou spolupráci při řešení těchto případů. Dále se ve svém bloku věnoval problematice řešení ageneze horních postranních řezáků. S ohledem na své letité zkušenosti konstatoval, že pokud je možnost mezializovat horní špičáky na místo horních postranních řezáků, volí dnes raději tuto variantu než implantaci v místě nezaloženého postranního řezáku. Důvodem je dlouhodobost dosaženého estetického výsledku.

V následujících blocích převzal slovo Vincent O. Kokich jr., DMD, MSD, (USA) a plynule navázal na dr. I. Marka. Opět byla zdůrazněna potřeba plánování včetně set-up výchozích modelů. Představil nesčetně výborných kazuistik, ve kterých byla opět vyzdvižena interdisciplinární spolupráce a individuální přístup. Zajímavé byly především případy, kdy se kombinovala protetika s ortodoncií. Nezbývá než konstatovat, že dr. Vincent Kokich jr. úspěšně navázal na odkaz svého otce, který byl inspirací pro nejednoho ortodontistu.

Závěrem bych chtěl říci, že to byla příjemně strávená sobota. Dozvěděli jsme se plno podnětných informací a mohli jsme se o ně podělit se svými kolegy – kamarády.

Příští rok se můžeme těšit na kulatý 10. výroční kongres ČADE, který se bude konat opět první červnovou sobotu, tedy 3. 6. 2017. S tématem „Dentální estetika prostřednictvím moderních technologií“ se poohlédneme zpět, jak se využití moderních technologií změnilo v posledních deseti letech.

Za výbor ČADE
MUDr. Martin Šrytr